GENERAL Ratko Mladić, koji je u zatvoru u Sheveningenu, mogao bi dosta da pomogne u rasvetljavanju ubistva i otkrivanju ubice i nalogodavaca novinarke Radisave - Dade Vujasinović, koje se dogodilo 1994. godine, tvrde za "Novosti" bivši obaveštajci sa leve obale Drine, insistirajući iz razumljivih razloga da budu anonimni. Po njima, ubistvo Dade Vujasinović i (samo)ubistvo Mladićeve ćerke Ane, najverovatnije, su u tesnoj vezi, pa smatraju da će general Mladić biti sasvim kooperativan.

Na naše pitanje, kako objašnjavaju tu okolnost, naši sagovornici podsećaju da je Dada Vujasinović ubijena u godini kada su kulminirali sporovi, sukobi i razmirice tadašnjeg vojnog i civilnog rukovodstva na Palama, "što je još tada bilo dobro poznato i široj javnosti". Po njihovim rečima, navodno Ratko Mladić je imao pouzdane informacije da ga prate civilne službe "zbog neposlušnosti", pa je bukvalno o svemu vodio računa.

MLADIĆEVA ĆERKA
NAŠI sagovornici ocenjuju da je policija Srbije na sjajnom tragu ubicama Dade Vujasinović, naravno, pod uslovom da pomognu i Ratko Mladić i njihove kolege iz policijskih i drugih agencija iz RS i BiH. Pogotovu što su ubistvo novinarke Dade i samoubistvo Mladićeve kćerke Ane povezani.

- General Mladić je tada Dadi Vujasinović kao, bez sumnje u to vreme jednom od najuglednijih i najhrabrijih novinara u Srbiji i SR Jugoslaviji, dao dokumentaciju o kriminalu koji se odvijao na levoj obali Drine i čiji su akteri bili neki od najviših predstavnika vlasti Republike Srpske - tvrde naši sagovornici. - Svu tu dokumentaciju, spakovanu u zelenu fasciklu, Mladić je Dadi predao u Beogradu. Imamo informacije da, kad je čuo da je Dada ubijena, Mladić je pitao da li je pronađena i zelena fascikla, a dobio je odgovor da nije!

Upitani, zašto se o tome tek sad govori, naši sagovornici ističu da je u pitanju otkrivanje dokumentacije koja je bila daleko od očiju javnosti, a pripada nekadašnjim tajnim službama na levoj obali Drine, a potom i preciziraju:

- Srđan Knežević, bivši zamenik načelnika policije u Istočnom Sarajevu, koji je došao na to mesto posle sukoba Karadžića i Biljane Plavšić, pronašao je dokumentaciju o praćenju generala Mladića od 1994. godine i druge važne informacije i o tome je obavestio tadašnjeg svog šefa Ljubišu Savića Mauzera, načelnika Uprave policije MUP-a Republike Srpske. Mauzer nije stigao ni da dođe do Pala, a Knežević je ubijen. Važno je napomenuti da je, iz tih i drugih razloga, kasnije ubijen i Ljubiša Savić Mauzer, kako ne bi tragao za tim dokumentima koji su tek nedavno ugledali svetlost dana.

Iz te dokumentacije, uveravaju naši sagovornici, može se zaključiti da je Dada Vujasinović u Beogradu duplo praćena jer osim bezbednjaka iz Srbije, na nju su, navodno, motrile i njihove kolege sa leve obale Drine, "uglavnom zbog kontakta sa Ratkom Mladićem". Oni ističu da je poznato koji je Bijeljinac svojevremeno u nekoliko navrata vozio poznatu novinarku, kao i da njen egzekutor danas, navodno, slobodno živi u Bijeljini i u bliskim je odnosima sa jednim od, u to vreme, "najviđenijih" bezbednjaka, na levoj obali Drine.